Artworks
ARTISTS
PRESS RELEASE:
רומה בוטמן המשוטטיסטי
״המשוטטיסטי״ הוא מושג תיאורטי, נוסחה ומנגנון בהשראת האומן רומה בוטמן ויצירותיו, על פי הגותה של טלי שלום בוטמן – “המשוטטיסטי” כולל ארבעה מרכיבים: משוטט, שוטטות פנימית, ארטיסטי, מיסטי.
תהליך היצירה נפתח כ״משוטט״ דרך אלמנטים מוכרים: צורה, צבע, צליל, מילה או כל דבר אחר לפי המבע של האומן, בדומה לדמות שמשוטטת בסמטאות וברחובות של העיר. צירוף של אלמנטים אלה מעורר בנפשו של האומן אסוציאציות שמובילות לרגש – תהליך של “שוטטות פנימית“. לדוגמה: שני כתמים של צבע מגלים דמות בודדה, שמרגשת את האומן וסוחפת אותו למשהו לא ידוע מראש. במהלך הזה נוצרת מערכת יחסים מאוד אינטנסיבית בין “השוטטות הפנימית” לבין “הארטיסטי” – היכולת של האומן לתרגם את רגשותיו לפעולה אומנותית, כמו ציור. כאשר הסינטזה הזאת מגיעה לשיא נוצר ה״מיסטי” – סוד, אשר נותן ליצירה רובד נוסף, פלאי. האומן יכול לחוות אין סוף תהליכים כאלו והופעתם בזמן היצירה חושפת את ה״הילה״ של האומנות, שמְתַקְשֵׁרת ישירות עם “הצופה” ללא שום תיווך.
רומה במילותיו מסביר את ההשפעה של “המשוטטיסטי” על האומנות שלו לפי השלבים:
מושג “המשוטטיסטי” נוצר על ידי טלי בלימודיה בתוכנית הבינתחומית באומנויות לתואר שני באוניברסיטת תל אביב, דרך מחקרה על סרט הגמר שלי. היא אמרה שמושג זה משקף את האומנות שלי בצורה הכי מדויקת ביותר. הייתי מופתע לשמוע את זה ויחד עם זאת שמח. טלי ציינה שלמחקר שלה יש כוח עצום בשבילי, שייתן ליצירות שלי רבדים נוספים וגם אפשרות להתקיים לא רק בשדה של האומנות, אלא גם בשדות אחרים, כמו הגות ועוד. באותו הזמן האומנות שלי הייתה בעיקר כלי לביטוי הרגש, כשלרוב אני יושב בחדר ומצייר את עצמי.
מאוחר יותר נפתחה בשבילי הזדמנות להציג תערוכה בסופיה ולקחתי אותה. טלי הציעה רעיון אוצרותי להפוך את חלל הגלריה לסטודיו שלי. אמרתי אין בעיה, זה ממש מתאים לי, ובעקבות זה הרגשתי שהקירות של החדר שלי פתאום הופכים לויטרינה של הגלריה. הוקסמתי מהרעיון הזה, כי הוא איפשר לי לראשונה לתקשר עם אחרים ולתת להם אפשרות להיחשף לקסם שאני עובר בתהליך היצירה. ככה נוצר קונספט של “תערוכה בתוך תערוכה”. לאורך שבועיים בסטודיו החדש שלי יצרתי עשרות ציורים והופתעתי לראות תערוכה נוספת, אך היא הייתה כבר אחרת – לראשונה הרגשתי שהאומנות בשבילי היא לא רק כלי לאיזון רגשי, אלא גם כלי מחקרי. רק אז הבנתי למה טלי התכוונה כשדיברה על רבדים נוספים, כי תוך שבועיים נוצרו סגנונות חדשים ובנוסף נוצרה גם דמות חדשה: “המשוטטיסטי”, שלאחר מכן הפכה להיות “מלאך השירה” שלי.
כשחזרנו הביתה, אמרתי לעצמי, למה שלא אמשיך את המחקר גם בבית. לראשונה יצאתי מהחדר והפכתי את הסלון לסטודיו שלי. סגנונות חדשים המשיכו להופיע, אך השגרה לא איפשרה לי להיות כל כך ״מעל היום יומי״. לכן החלטנו להתנתק מהשגרה וטסנו לסופיה שוב פעם, וגם שם הפכתי את הדירה שהתגוררנו בה לסטודיו, אך הפעם המחקר שעשיתי היה מכוון על פי המנגנון. התוצאות שלו זה 58 ציורים תוך חודש ימים, והתפתחות חדשה של סגנונות היצירה.
ועכשיו שלב הבא: להפוך את “זימאק” לסטודיו שלי, ומה יצא מזה נדע רק בסוף התערוכה.
—
רומה בוטמן נולד בשנת 1973 בסנקט פטרבורג, רוסיה, למשפחה חסידית מהעיירה נוול. נשוי לטלי ומתגורר ביפו. למד אנימציה בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים. בעל תואר ראשון (B.F.A.) ושני (M.F.A.) בקולנוע מביה״ס לאמנויות הקול והמסך, המכללה האקדמית ספיר. בוגר המסלול לאנימציה בתלת ממד, מכללת .HackerU בוטמן הוא יוצר רב תחומי; עוסק בציור, איור ספרים, צילום, עריכה, הפקה ובימוי של סרטי קולנוע ואנימציה ניסיוניים, וסרטיו זכו לפרסים בפסטיבלים בינלאומיים. תערוכת יחיד שלישית בסדרת ״המשוטטיסטי״ תוצג בשנה הבאה באיטליה.